Hockeyteam

Hockey is een populaire sport in Nederland en dat heeft in de loop der jaren al voor vele successen gezorgd. Vooral de Nederlandse dames hebben al menig toernooi op hun naam geschreven, waaronder diverse medailles op de Olympische Spelen. Maar wat is hockey nu precies, hoe werkt het en wat zijn de regels?

Korte uitleg

Bij een hockeywedstrijd staan er twee ploegen op veld, beide teams bestaan uit elf spelers. Elke speler heeft een stick in zijn bezit. Alleen met de stick mag de bal worden aangeraakt, je kan slaan, de bal stoppen of pushen. Het is enkel toegestaan om de platte kant van de stick te gebruiken. De speelbal moet altijd in speelveld blijven. De meeste wedstrijden worden afgewerkt op een kunstgrasveld. Het team dat de meeste doelpunten weet te maken, die zal de wedstrijd winnen.

Hockeyteam

Een hockeyteam bestaat uit elf spelers op het veld en vijf reserves. Het totale team mag dus maximaal bestaan uit zestien spelers of speelsters. Bij jeugdwedstrijden kunnen wedstrijden ook worden gespeeld met teams van acht spelers.

Keeper

Bij beide ploegen zal er één keeper of keepster op het veld staan. De keeper is verplicht om andere kleding te dragen dan de overige spelers. Zo moet de keeper een helm, beenbeschermers, klompen om de voeten en een andere kleur shirt te dragen. Het is voor de keeper of keepster toegestaan om bescherming te dragen, dit kan op de armen, benen, handen en borst.

Aanvoerder

Bij beide ploegen staat er een aanvoerder of aanvoerster op het speelveld. Het is de taak van deze persoon om zowel het team als de begeleiders te corrigeren en netjes te laten gedragen tijdens de wedstrijd.